prolaps i ryggen

Treningstips til deg som har prolaps i ryggen

Hva er prolaps i ryggen?

Ved prolaps i ryggen eller bedre kjent som skiveprolaps, har en eller flere av skivene som sitter mellom ryggvirvlene, fått seg en sprekk. Her vil geleaktig masse fra mellomvirvelskivene, bule ut fra skiven.

Dette kan gi smerte og ubehag rundt det affiserte området. Dersom det blir press mot nerven som ligger i nærheten av skiven, kan man oppleve utstrålende smerter nedover i ett eller begge beina. Man kan også oppleve nummenhet eller prikkinger i beina og krafttap i muskulaturen.

Det er vanligst å få prolaps i korsryggen. Her vil smertene følge et bestemt mønster, basert på hvilken nerve som er irritert. Hvis du for eksempel sliter med å stå på tå (som er et vanlig utfall med krafttap), vet fysioterapeuten hvilket nivå i korsryggen prolapset sitter på.

Er prolaps i ryggen farlig?

Prolaps i ryggen er hos de aller fleste helt ufarlig, men dersom nerven får for mye press, kan uheldige utfall oppstå. Det er noen tegn man bør vite om dersom man sliter med denne problematikken.

Du bør kontakte lege dersom du:
– Mister kontroll over urin og endetarm.
– Kjenner deg nummen i seteregionen og kjønnsorganer.
– Opplever lammelser i deler av ett eller begge beina.

Disse symptomene kan nemlig bety at du bør ha akutt hjelp på sykehus. Men lett nummenhet, strålende smerter og prikkinger, er helt normale utfall som vil avta når prolapset har tørket ut.

Kan jeg ha prolaps i ryggen uten å vite det?

Ja, det kan du. Dersom man tar MR-bilde av korsryggen til en stor mengde friske folk, vil man se at flere har prolaps i ryggen uten å vite det. Man kan altså ha prolaps i ryggen helt uten smerter. Men i disse tilfellene er det bare å leve livet sitt som normalt.

Kan jeg trene med prolaps i ryggen?

Ja, det kan du. Men vi anbefaler skånsom trening i starten av forløpet og dersom du er smertepreget i stor grad. Styr antall repetisjoner, varighet på økta og intensiteten ut ifra om du får økt smerte i etterkant av økten, eller ikke.

Her har du noen konkrete treningstips:

– Sørg for en god oppvarming med fokus på mobilitet og aktivering av muskulatur rundt ryggsøylen.
– Øvelser som fokuserer på kjernemuskulaturen, kan bidra til å redusere belastningen i det berørte området og støtte muskulaturen rundt ryggsøylen.
– Svømming og vannaerobic er lav-impact aktiviteter som bidrar til å styrke muskulaturen i hele kroppen, uten å belaste ryggsøylen i stor grad. Det er også godt for ryggsøylen med varierte bevegelser og store utslag, som man kan få av å trene i vann.
– Yoga og pilates er gode treningsformer for å styrke dyp muskulatur og fleksibilitet rundt mage/hofte, uten å legge på for mye belastning på ryggsøylen.

Tre øvelser som som fokuserer på mobilitet og styrke av kjernemuskulatur:

– Pelvic tilt: ligg på ryggen med knærne bøyd og føttene flatt på underlaget.

Stram magemusklene og press korsryggen ned mot underlaget. Hold posisjonen i noen sekunder, før du slipper opp spenningen i magen. Gjenta 8 ganger, 3 runder.

– Ryggfleksjon- tøyningsøvelse for ryggsøylen: ligg på ryggen og knærne mot brystet. Gyng lett frem og tilbake ved å trekke knærne godt mot brystet, før du slipper opp spenningen. Trekk haken mot bryst idet du trekker knærne mot deg. Utfør bevegelsen i ca. 30 sekunder, 3 runder.

– Dead bug: ligg på ryggen og løft hendene rett opp foran deg. Løft bena opp slik at knærne er rett over hoftene i 90 grader. Pust inn og senk ned vekselvis diagonal arm og bein mot underlaget. Pass på at du presser korsryggen ned mot underlaget under hele utførelsen. Utfør 8 repetisjoner per side, 3 runder.

Hva bør jeg holde meg unna på trening?

– Unngå tunge løft som øker belastningen på ryggsøylen i stor grad. Øvelser som tunge knebøy og markløft, vil belaste ryggen og kan øke smertene.
– Unngå bevegelser som forverrer smertene. Bli bevisst på hvilke posisjoner som øker smertene rundt prolapset, og hvilke som ikke belaster det affiserte området i stor grad.
– Unngå øvelser med raske og plutselige fartsendringer og rotasjoner.

Vi i Sanoklinikken ønsker deg masse lykke til med opptrening og rehabiliteringen av skiveprolaps (Prolaps i ryggen). Du er hjertelig velkommen til oss for mer informasjon og konkrete tips, for å få en best mulig hverdag.

Vi har tid til deg! Så book en time.

Handlekurv
Skroll til toppen