migrene

Migrene og tensjonstype hodepine

Sammendrag om migrene og tensjonstype

Migrene og tensjonstype hodepine har forskjellige kjennetegn, årsaker, triggere og behandlingsmetoder. For å håndtere disse tilstandene effektivt er det viktig å forstå de unike aspektene ved hver type hodepine. Riktig diagnose og behandling kan forbedre livskvaliteten betydelig for dem som lider av disse plagsomme tilstandene.

Hva er hodepine?

Hodepine er en vanlig plage som rammer mange mennesker i ulike former. Blant de mest utbredte typene er migrene og tensjonstype hodepine. Selv om begge kan være svært plagsomme, har de ulike kjennetegn, årsaker, triggere og behandlingsmetoder.

Migrene består av to hovedgrupper: med aura og uten aura.

Aura er visuelle eller sensoriske forstyrrelser som enkelte med migrene opplever. Det kan være øresus, skygger på synet, lysglimt med mer. Aura er da et forvarsel om at anfall er kort tid unna.

Tensjonstype hodepine er hodepine som forårsakes av spenninger i muskulaturen, som gir refererte smerter i hodet. Ofte er det spenninger i nakke, hals og/eller kjeve som er årsaken til denne typen hodepine.

Smertemønster med migrene

 • Lokalisering: Gir ofte smerter på én side av hodet, men kan også være bilateral (tosidig).
 • Karakter: Smerten er vanligvis pulserende eller dunkende.
 • Intensitet: Smerten er moderat til sterk og kan bli verre med fysisk aktivitet.
 • Varighet: Et anfall kan vare fra 4 til 72 timer.
 • Ledsagende symptomer: Er ofte ledsaget av sensitivitet for lys, lyd, og noen ganger lukt. Mange opplever også aura, som er visuelle eller sensoriske forstyrrelser før smerten begynner.

Smertemønster med tensjonstype hodepine

 • Lokalisering: Smerten er ofte bilateral og kjennes rundt hele hodet som et stramt bånd.
 • Karakter: Smerten er vanligvis pressende eller strammende, ikke pulserende.
 • Intensitet: Smerten er mild til moderat og påvirker sjelden daglige aktiviteter.
 • Varighet: Episodiske tensjonshodepiner kan vare fra 30 minutter til flere dager, mens kronisk tensjonshodepine kan være nesten konstant.
 • Ledsagende symptomer: Vanligvis ingen kvalme eller oppkast, og sjelden sensitivitet for lys eller lyd.

Har du smerter i rygg og lurer på om det kan være prolaps i ryggen? Les vår artikkel om det og om treningstips.

Behandlingsalternativer for migrene

 • Akuttbehandling: Smertestillende som NSAIDs (ibuprofen, naproksen) eller spesifikke migrenemedisiner som triptaner.
 • Forebyggende behandling: Betablokkere, antidepressiva, antiepileptika og kalsiumkanalblokkere kan brukes for å redusere frekvensen og alvorlighetsgraden av migreneanfall. Botulinumtoksin (Botox) kan også være effektivt for kronisk migrene.
 • Ikke-farmakologiske metoder: Livsstilsendringer, stressmestring, god søvnkvalitet og forutsigbarhet i søvnen, og kostholdsendringer kan bidra til å redusere migreneanfall.

Behandlingsalternativer tensjonstype hodepine

 • Akuttbehandling: Behandling hos osteopat/fysioterapeut for å redusere spenninger i muskulaturen. Smertestillende som paracetamol, ibuprofen eller aspirin. Unngå overdreven bruk for å forhindre medikamentoverforbrukshodepine.
 • Forebyggende behandling: Amitriptylin (et trisyklisk antidepressivum) kan brukes ved hyppige eller kroniske tilfeller.
 • Ikke-farmakologiske metoder: Osteopati/fysioterapi, massasje, stressmestring og avslapningsteknikker som yoga eller meditasjon.

Medvirkende faktorer og triggere for migrene

 • Medvirkende faktorer: Genetisk disposisjon, hormonelle endringer (spesielt hos kvinner), og endringer i miljøet.
 • Triggere: Stress, hormonelle svingninger (menstruasjon), visse matvarer og drikker (sjokolade, alkohol, koffein), værforandringer, søvnforstyrrelser, og sterke sanseinntrykk (lys, lyd, lukt). I tillegg opplever mange at tensjonstype hodepine og spenninger i nakke, hals og kjeve er triggere for anfallene.

Medvirkende faktorer og triggere for tensjonstype hodepine

 • Medvirkende faktorer: Muskelspenninger i nakke og skuldre, dårlig holdning, langvarig stress og angst.
 • Triggere: Stress, dårlig søvn, dehydrering, og øyebelastning fra langvarig bruk av datamaskiner eller mobiltelefoner. Dårlig syn er også ofte en gjentagende synder for tensjonstype hodepine.

Årsaker for migrene

Årsaken er ikke fullt ut forstått, men det antas å være relatert til en kombinasjon av genetiske og miljømessige faktorer. Endringer i hjernens kjemi og blodårenes funksjon spiller en viktig rolle. Hormonelle svingninger, spesielt østrogen, kan også påvirke migreneanfall, noe som forklarer den høyere forekomsten hos kvinner.

Årsaker for tensjonstype hodepine

Tensjonshodepine er ofte forårsaket av muskelspenninger og stress. Dårlig holdning, spesielt fra langvarig sittende arbeid, kan føre til muskelspenninger i nakke, skuldre og hodebunn, som igjen kan utløse hodepine. Psykologiske faktorer som stress, angst og depresjon kan også bidra.

Forekomst i befolkningen av migrene

Migrene er en av de vanligste nevrologiske lidelsene og rammer omtrent 12% av befolkningen. Forekomsten er høyere hos kvinner (18%) enn menn (6%), noe som delvis kan skyldes hormonelle forskjeller.

Forekomst i befolkningen av tensjonstype hodepine

Tensjonshodepine er den mest utbredte formen for hodepine og rammer opptil 78% av befolkningen i løpet av livet. Episodiske former er mer vanlig enn kroniske, som rammer rundt 2-3% av befolkningen.

Konklusjon

Behandling hos osteopat/fysioterapeut kan ofte være et veldig godt alternativ for begge gruppene. Grunnen til dette er at gjennom behandling opplever mange reduksjoner i stress, mindre spenninger og en liten pause i hverdagen. Dette kan bidra til færre episoder av hodepine-anfallene, dermed en reduksjon i behovet for bruk av medisiner. Dersom du ikke har testet å gå til behandling for disse plagene bør du derfor sterkt vurdere dette.

Handlekurv
Skroll til toppen