Plantar fascitt

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en smertefull tilstand som kan påvirke dagliglivet betydelig. Ved å forstå årsakene og symptomene, og ved å iverksette forebyggende tiltak og passende behandling, kan man redusere smerten og forbedre livskvaliteten. Hvis du er plaget med smerter, kan det være fornuftig å oppsøke en osteopat eller fysioterapeut for hjelp med vurdering av belastning, redusere spenninger og gi råd for veien videre.

Hva er plantar fascitt?

Dette er smerter under foten, oftest starter det med smerter mot plantar fasciens feste til hælen.

Plantar fascitt beskrives som en betennelseslidelse i fotsålens seneplate, men veldig ofte finner man ikke markørene for en betennelse som er hevelse, rødhet, smerte og varme.

Derfor behandles dette i større grad som en ren overbelastningslidelse i form av å justere belastningen, gjøre en vurdering av fottøy, gi styrke- og tøyeøvelser for fot og legg.

Hva er symptomene for plantar fascitt?

Hovedsymptomet på plantar fascitt er skarp smerte i hælen, spesielt når man tar de første stegene om morgenen eller etter hvileperioder. Smerten kan avta etter hvert som man går rundt, men kan returnere etter lengre perioder med ståing eller etter fysisk aktivitet. Noen ganger kan smerten også spre seg langs fotsålen.

Hva kan være årsaken til plantar fascitt?

På generelt grunnlag er det for høy belastning sammenlignet med kapasiteten til senen, som er årsaken til plagene.

Flere faktorer kan bidra til utviklingen av plantar fascitt:

Overbelastning: Gjentatt belastning på føttene fra aktiviteter som løping, dans, eller langvarig ståing kan føre til små rifter i plantarfasciaen, noe som resulterer i betennelse.

Fotens anatomi: Flate føtter eller høye fotbuer kan legge ekstra stress på plantarfasciaen. Unormal gange eller dårlig fotstilling kan også påvirke belastningen på bindevevet.

Alder: Plantar fascitt er mest vanlig hos personer mellom 40 og 60 år, men det kan forekomme i alle aldre.

Overvekt: Ekstra kroppsvekt kan øke trykket på plantarfasciaen, spesielt hos personer som er overvektige eller gravide.

Feil fottøy: Sko som ikke gir tilstrekkelig støtte eller demping kan bidra til utvikling av plantar fascitt. Men her må du prøve deg frem for å finne ut hvilke type sko du synes er mest komfortabelt å bruke.

Hvordan diagnostiseres en plantar fascitt?

Diagnosen stilles ofte basert på en kombinasjon av sykehistorie og fysisk undersøkelse. Osteopaten/fysioterapeuten kan trykke på hælen og fotsålen for å identifisere smertefulle områder, dette i kombinasjon med å utelukke andre tilstander gir et godt grunnlag for å si at det er en plantar fascitt. I noen tilfeller kan bildediagnostikk som røntgen eller MR brukes for å utelukke andre årsaker til smerten, som brudd eller nerveskader.

Hva kan du gjøre for å bedre plantar fascitten?

  1. Du kan gjøre en vurdering av endring i belastning eller restitusjon, for deretter å fokusere litt ekstra på det som har endret seg.
  2. Du kan prøve å tøye lett på senen under foten og muskulaturen i leggen
  3. Du kan gjøre noen spesifikke styrkeøvelser for leggene og muskulaturen i foten.

Hva kan en osteopat/fysioterapeut gjøre for å bedre plantar fascitten?

  1. Hjelpe til med å analysere totalbelastningen din.
  2. Hjelpe til med å gjøre en vurdering av fottøy
  3. Legge en plan for treningen fremover med tanke på volum og øvelser.
  4. Undersøke og behandle muskulaturen som påvirker plantar fascitten.
  5. Være en god sparringspartner og en som holder ansvarlig for prosessen med å bli bedre.

Hvordan kan du jobbe forebyggende for å unngå plantar fascitt?

  1. Bruk fottøy som gir deg mest komfort, hvor du føler at du har den støtten og dempingen du trenger for å løpe eller gå komfortabelt.
  2. Gradvis øke treningsintensiteten for å unngå overbelastning.
  3. Opprettholde en sunn vekt for å redusere belastningen på føttene.
  4. Være flink med tøying for fot og legger for å redusere spenninger for akilles og plantar fascien som igjen øker belastningen.
Handlekurv
Skroll til toppen