Det å ha vondt i kneet kan stamme fra ulike årsaker, men vi deler det generelt opp i akutte skader, belastningsrelaterte skader og degenerative forandringer.
Akutte skader er ofte de mest alvorlige, disse kommer grunnet et traume. Her kan det være alt fra ligament, menisk, skjelett, sener eller muskler som blir skadet og er årsaken til smertene i kneet. Du er da ikke tvil om hva som har skjedd, og usikkerheten går mer på hva som er skadet, enn hvorfor du har vondt i kneet.
Belastningsrelaterte skader er mer plagsomme, det gjør ofte at du ikke kan bedrive den aktiviteten du ønsker og påvirker hverdagen din. Årsakene til at du her har fått vondt i kneet er enten at du har økt aktiviteten for mye på for kort tid, altså progresjonen på belastning har vært for stor. Eller så har du restituert dårligere over en periode, som gjør at du ikke klarer å hente deg inn etter aktivitetene du gjør. Nedsatt restitusjon kan skyldes dårligere søvn, for lite mat eller andre årsaker som øker stresset i ditt liv.
Her kan derfor være vanskeligere å kartlegge hvorfor du har fått vondt i kneet, og du må kanskje ha hjelp for å kartlegge hele bildet for dine smerter, og deretter legge en plan for veien videre.
Degenerative forandringer er en naturlig prosess av det å bli eldre, og noen er mer utsatt enn andre genetisk, eller på bakgrunn av tidligere aktivitet eller skader. Her er årsakene til at du har vondt i kneet litt mer diffust, fordi forandringer er ikke det samme som smerter. Mange har store forandringer uten å ha noe smerter, og andre har små forandringer og store smerter.
Hva gjør du når du har fått vondt i kneet?
Først er årsakene til smertene avgjørende for hva veien videre er, for ved degenerative forandringer er styrketrening noe av de første vi vil starte med.
Ved belastningsskader er en reduksjon (ikke helt hvile) av belastning første steg, deretter styrketrening og gradvis økning i belastning de neste stegene.
Ved akutte skader vil skadeomfanget avgjøre hvor vi starter, det kan være at det er totalt avlastning og hvile i en kort periode før rehabilitering starter. Men det kan hende at rehabilitering og bevegelse er første steg også.
Anbefalingene vil derfor være å oppsøke en manuell behandler som en osteopat, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor være fornuftig. Grunnen til dette er at vi er eksperter på muskel- og skjelettplager og kan derfor hjelpe deg med å gjøre en vurdering med veien videre og følge opp behandling og rehabilitering.
Konklusjon
Det er mange ulike årsaker til smerter i kneet, og derfor mange ulike anbefalinger på hva veien videre er. Men på et eller annet tidspunkt vil styrketrening være en avgjørende faktor for å bli bedre.
Det vil derfor være lurt å oppsøke helsepersonell for hjelp med å lage en strategi og oppfølging for at du skal bli bedre.